Jdi na obsah Jdi na menu

Návrh na výhodný úvěr dle vl.nař.468/2012

14. 2. 2013

Výhodný úvěr pro opravy domů i pro SVJ.

 

 

Od 11. ledna 2013 bude Státní fond rozvoje bydlení přijímat žádosti do programu nízkoúročených úvěrů na opravy a modernizace bytových domů. Nízkoúročený úvěr bude poskytovat SFRB.

Nové nařízení vlády č. 468/2012 Sb., kterým se řídí podmínky pro poskytování zvýhodněných úvěrů , nabyl účinnosti 11. ledna 2013. Žádost o úvěr mohou podávat vlastníci bytového fondu bez rozdílu vlastnictví, tedy jak právnické, tak fyzické osoby, města a obce, družstva a SVJ.

Úroková sazba bude odvozena od výše Evropské referenční sazby, která je 1,09% p.a. Konečný úrok bude vypočten podle bonity žadatele a splnění určitých podmínek Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let. Úvěr může krýt až 90% rozhodných výdajů.

U programu se předpokládá běžné zajištění, nejčastěji formou ručitelského závazku.(ručitelské prohlášení vlastníků bytových jednotek (členů družstva), zajišťovací směnka, případně blankosměnka včetně směnečného prohlášení, zástavní smlouva k existujícím budovám, pozemkům, )

Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader, opravy společných prostor.

SFRB bude klást důraz na to, aby byly opravy a modernizace komplexní, ve vlastním zájmu žadatelů. Při posuzování žádostí bude rozhodující stav domu a potřebnost oprav,

SFRB připraven v rámci svých zdrojů vyčlenit na podporu programu až 1 mld. Kč ročně.

Program není časově omezen, žádosti budou přijímány průběžně

 

Čerpání úvěru se musí zahájit do 6 měsíců ode dne podpisu úvěrové smlouvy a ukončit čerpání nejpozději do 3 let ode dne podpisu úvěrové smlouvy.

 

Výše výsledné úrokové sazby je závislá i na předpokládané návratnosti úvěru, bonitě klienta a způsobu zajištění úvěru.

Výsledná úroková sazba nesmí být nižší než základní referenční sazba Evropské unie pro ČR, která je od ledna 2013 ve výši 1,09% p.a.

 

V podstatě by se dalo konstatovat, že současné platby do Fondu oprav by nebylo třeba významně zvyšovat.Tento závěr je však možné konstatovat jedině po zpracování projektu oprav.

 

Při provedeném zběžném průzkumu vlastníci bytů většinou byli pro zahájení přípravných prací (analýzu stavu budovy a její posouzení se souladem s vyhláškou, zajištění projektanta, projekt včetně jeho dopadu na energetický štítek a konzultace s dodavateli). Z toho důvodu vám předkládáme 1. část přípravy a to Analýzu současného stavu budovy.

Každý vlastník má právo doplnit Analýzu včetně odhadu nákladů. Svůj názor, případně i zamítavý, sdělte písemně výboru SVJ nebo e-mailem : svjc12@gmail.com

Analýza bude rovněž k přečtení na www strance: https://svjc12-16.estranky.cz

 

Zpracoval ing.Ondra podle informací SFRB

 

Hodonín 20.1.2013

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář